Laatste LN'de

Complimenten aan Rijnmond en AD, OM keihard onderuit

Gepubliceerd op 22 december 2016 - 16:40

Waar standaard pakkende koppen over relschoppers goed weten te scoren in het land, hebben de redacties van Rijnmond.nl en AD.nl sinds lange tijd eens iets anders gebruikt om een artikel onder de aandacht te krijgen. Beide redacties gebruikten het foeilelijke woord ‘supporters’. Uiteraard meer dan hulde voor dit omslagpunt. Want ja, de bewuste artikelen gaan ook over supporters. Je weet wel, iets met 21 februari 2016 aan de #Guddeweg.

Vandaag deed de rechter uitspraak omtrent de ‘heftige rellen’ binnen de poorten van De Kuip op het moment dat Feyenoord – Roda JC op het punt van beginnen stond en er nog zo’n 326 supporters in de val gelokt waren door de politie naast de ARAF. Het OM zette opnieuw heel hoog in toen het bekend maakte dat er een strafrechtelijk onderzoek zou gaan plaatsvinden. Het OM gebruikte vervolgens omstreden opsporingsmethoden om alles en iedereen te gaan veroordelen. Iets wat niet helemaal lukte. Want op de eerste zittingsdag bleek dat het OM nog altijd op zoek is naar 14 verdachten. Een puik staaltje werk dus van het OM.

In al zijn waanzin eiste het OM belachelijke straffen. Van 240 uur taakstraf tot 4 maanden cel. Nu zijn deze eisen niet geheel vreemd. Ze doen dat vaker en zullen dat altijd blijven doen. Net zoals dat alles erbij gehaald zal worden wat totaal niets met de zaak te maken heeft. Zo benoemen de Officieren van Justitie haarfijn wat de verdachten in het verleden allemaal wel niet gedaan hebben. Dat men daar al voor veroordeeld is, maakt voor het OM niets uit. Daarom dus vaak de hoge eisen. Dat er nog altijd meer ‘first offenders’ zich moeten verantwoorden bij de rechter deert het OM allerminst.

Gelukkig voor de supporters zal de rechter nooit met de eisen meegaan. Dus ook vandaag niet. Celstraf? Streep er door! 240 uur taakstraf? Laten we maar 180 uur doen. Uiteraard is 180 uur nog altijd veel voor openlijke geweldpleging in vereniging. Zeker wanneer de conclusie getrokken is dat de supporters niet van plan waren om geweld te gebruiken. Echter wanneer je je voor voetbalgerelateerde zaken zal moeten verantwoorden bij de rechter, zal je altijd veroordeeld worden. Ook wanneer je niets gedaan hebt. Er zijn namelijk geen ontlastende beelden, tenzij je die zelf gemaakt hebt en deze dus kan tonen bij je verdediging.

En dan was er ook nog een steward die zijn vinger gebroken had. Deze steward eiste zelfs een schadevergoeding van € 1200,-. Dan ben je niet helemaal goed! En de stewards werden ook nog uitgescholden voor ‘landverraders’ en ‘NSB-ers’. De verklaring zal vast vakkundig in elkaar gezet zijn en wellicht heel toevallig dat alle stewards die tegen het hek werden gedrukt dat verklaard hebben. De rechter kende de schadevergoeding overigens niet toe. Het hard van de Euromast schreeuwen is dus niet helemaal beloond door de rechter.

Hopelijk leert het OM van deze uitspraak en stopt het met deze waanzin. Want de krachtterm ‘op je muil’ gaat zeker op. Groot inzetten, 14 verdachten nog altijd niet gevonden, celstraffen eisen en een rechter die opnieuw niet meegaat met de eisen dan zal je toch iets over je behandeling moeten gaan denken. Althans, wanneer je in de spiegel kijkt en de zaak evalueert. Maar of dat gaat gebeuren?

Van Rijnmond en het AD zien we graag vaker artikelen waarbij supporters vooraf niet tot relschoppers en hooligans veroordeelt worden. Het veroordelen gebeurd door de rechter en aangezien die nog altijd meer ‘first offenders’ berecht die een keer over de schreef gaan, kun je niet van relschoppers of hooligans spreken. En ja, in de toekomst zullen er nog veel meer rechtszaken volgen over openlijke geweldpleging in vereniging. Want het OM vind het niet zo leuk dat Feyenoordsupporters samen komen en met elkaar optrekken.

rijnmond

ad