Laatste LN'de

Gemengde gevoelens

Gepubliceerd op 24 juli 2014 - 23:00

Met gemengde gevoelens lazen we vanochtend onderstaand artikel in het Algemeen Dagblad. Wat blijkt, niemand minder dan architect Rein Jansma van architectenbureau Zwarts & Jansma gaat meewerken aan het restylen van het vernieuwbouwplan voor De Kuip. Op de redactie van Lunatic News vinden we dat een logische maar ook een bizarre keuze.

Architectenbureau Zwarts & Jansma was in 1994 verantwoordelijk voor het vernieuwen van De Kuip. Zo hebben zij het ontwerp van het Maasgebouw getekend evenals het gedeeltelijk transparante dak van De Kuip. Met voor Stadion Feijenoord kenmerkende materialen als staal en glas wist het architectenbureau een eigentijdse toevoeging te realiseren waarbij de monumentale uitstraling van De Kuip in zijn waarde werd gelaten. Kortom: als geen ander kent architect Jansma De Kuip.

Maar…

Rein Jansma was ook de architect dat in opdracht van Stadion Feijenoord N.V. een kleine en een grote renovatie variant heeft onderzocht. Met name de grote renovatie variant werd buitensporig groot opgetekend waardoor er vervolgens extreme hoge bouwkosten aan werden toegekend. Volgens het rapport ‘Renovatievarianten de Kuip’, wat op 7 februari 2013 aan de commissie FIB & JOCS werd uitgedeeld, bedroegen alleen al de bouwkosten van de grote renovatie variant maar liefst € 289 miljoen. 

doorsnede_blz 29_renovatievariantenBron: ‘doorsnede ‘grote renovatie variant’ uit: Renovatievarianten de Kuip, blz 29

Zowel Stadion Feijenoord als architect Jansma hebben vervolgens nooit de moeite genomen om de grote renovatie variant op kosten te optimaliseren waardoor zowel de Rotterdamse gemeenteraad en de aandeelhouders Stadion Feijenoord N.V. zand in de ogen werden gestrooid en de weg voor de komst van Het Nieuwe Stadion (HNS) van VolkerWessels werd geplaveid. Althans, dat hoopte men…

Het vernieuwbouwplan van de BAM is inmiddels bij iedereen bekend. De bouwkosten bedragen volgens het FFC consortium € 200 miljoen euro (dus niks geen € 289 miljoen). Laten we nu hopen dat architect Jansma met de BAM een betere opdrachtgever heeft gekregen en zich  niet meer voor het karretje van malafide plannenmakers laat spannen.

ARCHITECT KRIJGT ‘CARTE BLANCHE’ VOOR ONTWERP NIEUWE KUIP

Directeur Rein Jansma van bureau Zwarts & Jansma Architects gaat mede bepalen welk uiterlijk de Nieuwe Kuip krijgt. Hij vormt samen met architect Arend Rutgers van bureau A&E een koppel, dat volgens directeur Marc de Vreede van bouwer BAM ‘carte blanche’ krijgt om de vernieuwde thuisbasis van Feyenoord vorm te geven. Dit najaar moet het eindontwerp klaar zijn.

Dat Jansma uit een shortlist van vijf architecten is uitverkoren, heeft onder meer te maken met zijn grote ervaring op het gebied van stadionbouw. De Vreede: ‘We denken ook dat hij in staat is om de historische waarde van de Kuip te herkennen en op waarde te schatten. Hij is vernieuwend bezig, waardoor het stadion echt een icoon op Zuid zal worden. Bovendien heeft hij duurzaamheid hoog in het vaandel staan.’

Het talloze keren gepubliceerde ‘schetsontwerp’ van de vernieuwde Kuip kreeg de laatste maanden volop kritiek. Supporters vonden het gebouw te licht en te breekbaar, en hadden gehoopt op een robuuster en stoerder stadion. Mede op verzoek van de gemeente Rotterdam werd gezocht naar een ‘externe architect’, om ook de monumentale waarde van het complex voldoende tot zijn recht te laten komen. Bovendien moet in de toekomst de Welstandscommissie groen licht geven.

De op- en aanmerkingen van de stad, de betrokken commissies en de supporters worden meegenomen in het proces, stelt de BAM-baas. Aan het concept van het stadion – met twee bijgebouwen, een verlengde tweede ring en een membraandak – zal niet worden getornd. ‘Daar komen we niet aan. Maar de uitstraling van het gebouw, dat goed moet passen in de omgeving, dáár gaat het om.’

Zwarts & Jansma is een oude bekende in de Kuip; in de jaren ’90 knapte het bureau het stadion al eens op en voorzag het van een ‘kapje’. Ook in Alkmaar, Den Haag en Utrecht was het bureau betrokken bij stadionprojecten. Saillant detail is dat het bedrijf eerder dit jaar ook zélf een plan had voor een vernieuwde Kuip (bijnaam: de pizzahut), een initiatief dat echter al in een vroeg stadium afviel. ‘Het is zeker niet de bedoeling dat verschillende plannen nu in elkaar worden geschoven,’ benadrukt De Vreede.

Architect Rein Jansma is trots dat hij deze klus mag klaren. ‘Ik had me ziek gevoeld als ik er niet bij was betrokken,’ zegt hij. ‘Het is een fantastisch stadion, een gebouw om van te houden. Het is voor ons de uitdaging om de kwaliteit te behouden, en er nieuwe dingen aan toe te voegen. Direct na de vakantie gaan we met veel plezier aan de slag.’

Feyenoord en het Feyenoord Founders Consortium (BAM, gebiedsontwikkelaar AM en Siemens) willen volle kracht vooruit met de stadionplannen. De partijen hopen te kunnen voldoen aan een serie eisen die de gemeente Rotterdam op tafel heeft gelegd, om zo een aandelenpakket van 35 miljoen euro van de stad binnen te halen. Er is in totaal 240 miljoen euro nodig. Daarvoor moet voor 85 miljoen euro nieuwe aandelen worden uitgegeven en 120 miljoen euro worden geleend.

Eind dit jaar willen Feyenoord en FFC de contacten ondertekenen. Volgende zomer kan dan al worden gestart met de verbouwing van de Kuip, die in de toekomst 70.000 bezoekers kan herbergen. De Vreede: ‘De reacties op ons plan zijn overweldigend. Afgelopen zondag hebben we 6.000 folders uitgedeeld, en daarop hebben we al 3.000 reacties gekregen. Die wegen we allemaal mee.’ Welke veranderingen het huidige ontwerp zal ondergaan, wil hij niet zeggen. ‘Dat is aan de architecten. Dat het stadion een stuk minder wit wordt, is het enige wat nu al duidelijk is.’

Bron: Algemeen Dagblad, 24 juli 2o14