Laatste LN'de

Ingezonden: Stadionmaffia (Gemeente wordt a.u.b. wakker)

Gepubliceerd op 02 november 2016 - 22:38

En wederom is er een charme-offensief ingezet door de Stadionmaffia. Het zoveelste plan wordt in de media gepresenteerd. De trompetten worden tevoorschijn gehaald en het feest kan losbarsten. Dat de Stadionmaffia al eerder feesten heeft georganiseerd die op een fiasco zijn uitgedraaid is niet belangrijk. Ze blijven als kleine kinderen net zolang zeuren en drammen totdat ze hun zin krijgen. Jaar na jaar verstrijkt, deadline na deadline verstrijkt. Steeds weer worden er nieuwe adviseurs ingehuurd, plannen en HEEL VEEL kosten gemaakt om vervolgens het feest te annuleren en twee jaar later weer opnieuw te beginnen met dezelfde organisatoren. Naar alle waarschijnlijkheid (sarcastisch geschreven) zal eerder de spade voor hun graf de grond ingaan dan voor de nieuwbouw van een nieuw stadion. Maar ze mogen blijven zitten en verdedigen met evenveel fanatisme de nieuwe plannen als waarmee de oude de lucht zijn uitgeschoten.

Na alle eerdere uit elkaar geklapte luchtballonnen en zeepbellen heeft de Stadionmaffia geoordeeld dat een duur stadion niet te verkopen is als solo-project aan de gemeente Rotterdam. Maar niet getreurd, fantasierijk als ze zijn besluiten ze er een ”stad” omheen te bouwen. Dan kan het beter verkocht worden aan de gemeente en het opwaarderen van Zuid doet het natuurlijk ook prima bij iedereen. En ach, op die vele honderden miljoenen kan er best nog wel wat extra uitgegeven worden voor leidingen die ondergronds blijken te liggen en waar geen rekening mee gehouden is. 10 miljoen extra hier of 30 miljoen extra daar om niet voorziene tegenvallers op te vangen maakt niet uit. Zolang hun Plan maar uitgevoerd gaat worden. Feyenoord moet (en daarmee bedoel ik ook MOET) jaarlijks mee gaan doen in de strijd om het kampioenschap. Daar droomt iedere rechtgeaarde fan, dus ik ook, van. Maar hoe ver of hoe ingewikkeld moet je het nu maken? Is het de bedoeling van de Stadionmaffia dat hun naam over 80 jaar net zo legendarisch gaat worden als die van J.P. van Eesteren? Ik zou zeggen : dream on.

Als er een interland in de Kuip wordt gehouden zijn vriend en vijand het erover eens dat onze Kuip de enige echte kolkende voetbaltempel van Nederland is. Daar kan geen enkel stadion aan tippen. Geen enkel! We moeten groeien met ons stadion want dan kunnen we de strijd aan met PSV. Maar wacht even: in de Kuip kunnen er op dit moment ca 50.000 mensen en in het PSV stadion maar 35.000 en ook zonder dak dat dicht kan ..moeten we dan groeien of inkrimpen om de strijd aan te gaan met PSV? In de Arena kunnen er ruwweg 54.000 maar die zitten er bijna nooit. In onze ‘kleine’ Kuip zit het tenminste elke wedstrijd vol en leeft het. Dus het is een totaal onzinnig verhaal dat een groter stadion AUTOMATISCH betekent dat we gelijkwaardig zijn aan die twee andere clubs. Het enige punt waar we flink op achterlopen is de luxe en het comfort maar daar heb je geen nieuw stadion voor nodig.

Dan hebben we natuurlijk de KNVB. De almachtige KNVB die zegt dat ze minder wedstrijden in de Kuip laten spelen omdat ”wij” niet goed genoeg zouden zijn voor de sponsors. Dus heeft de KNVB ons lekker links laten liggen om de sponsors tevreden te stellen. Dat heeft echt heel goed geholpen. We hebben een echt fantastisch EK in Frankrijk gespeeld. We hebben vriend en vijand van de sokkels geblazen dankzij al onze sponsors in hun luxe VIP-ruimtes. Wat waren we goed dankzij die hele mooie stadions waar het Nederlands Elftal gespeeld heeft. En het feit dat zowel spelers als technische staf dolblij waren dat ze begin deze maand weer in de Kuip mochten spelen tegen Wit-Rusland is slechts een voetnoot in de geschiedenis. Als de KNVB maar tevreden gesteld wordt. Diezelfde KNVB die geen enkele toezegging doet over het aantal interlands dat we gaan krijgen als er een nieuw stadion komt. Diezelfde KNVB waarvan de voormalige directeur op 2 oktober in het NRC zegt naar aanleiding van de benoeming van Blind in 2014 als toekomstig bondcoach : met de wetenschap van nu was het veel beter geweest om wel met Danny die afspraak te maken maar daar niet over te communiceren!!! Laat deze woorden eens goed doordringen!!! Wij laten onze oren hangen naar een organisatie die Noord-Koreaanse praktijken probeert te imiteren. Hoe gek moeten we worden? Wat voor grootheidswaanzin moet ons doen beslissen om ons een groot nieuw stadion aan te laten praten?

We zijn in en buiten Nederland geroemd door de explosie van vreugde in een halfvolle Kuip toen het doelpunt tegen Manchester viel. Waarom moest die Kuip halfvol zijn? O ja, vanwege de ongeregeldheden en het feit dat er dingen op het veld gegooid werden. Dus besloot men netten van 10 meter hoog te plaatsen en de parterre vrij te laten en kregen we de mededeling dat dit Feyenoord per wedstrijd zoveel gebrek aan inkomsten opleverde. Nu ben ik geen wiskundige, weet ik weinig of niets van zwaartekracht maar kan iemand mij uitleggen waarom er EN 10 meter hoge netten werden geplaatst EN de parterre werd ontruimd? Iemand die op de parterre zit en in staat is iets zittend, want als hij of zij gaat staan wordt die gelijk door de camera’s geindentificeerd, over een 10 meter hoog hek te gooien krijgt gelijk een uitnodiging voor een basisplaats als startende werper in het Nederlands Honkbalteam . Dus als het Feyenoord over inkomsten gaat laten ze dan eerst even nadenken voordat ze als een kip zonder kop handelen .

Ben ik sarcastisch? Ja dat ben ik geworden. Het motto van Feyenoord is : geen woorden maar daden. De Stadionmaffia draait dit meer en meer om: blah-blah-blah en dus geen daden maar woorden . We hebben geen grotere Kuip nodig. We hebben een kolkende Kuip nodig. We hoeven niet naar de dictators in Zeist te luisteren. Het wordt tijd om te handelen. Gemeente wordt wakker! Laat je niet meesleuren in de grootheidswaanzin van de Stadionmaffia. Waarom zo ontzettend veel geld gaan uitgeven als rookgordijn voor een nieuw stadion? Iedereen weet en beseft dat als dat traject wordt opgestart het te begroten bedrag ergens in 2021 vele malen overschreden zal worden en iedereen zal zeggen : hoe hebben we ons zo gek kun laten maken?

Wat moeten we dan doen? Reserveer een bedrag van bijvoorbeeld 200 miljoen Euro. Laat iedereen, die dat wil en kan, inschrijven op een verbouwing van de Kuip voor maximaal dat bedrag. Daar kan je heel veel luxe voor kopen en bouwen in het stadion. Gemeente reserveer een x-bedrag voor de infrastructuur rond de Kuip en gebruik zelf het restant voor het opknappen van Zuid. Het is een drogreden om te stellen dat een grotere Kuip nodig is om aansluiting te krijgen met PSV want daar kunnen er slechts 35.000 in. We hebben geen grotere Kuip nodig, we hebben een luxere Kuip nodig! Geen woorden maar daden!

Marcel de Mas