Laatste LN'de

List en bedrog in optima forma

Gepubliceerd op 28 november 2016 - 14:10

Pleurt je dan even van je stoel van verbazing. Was er na de “enquête” met betrekking tot Feyenoord City al volop kritiek over de samenstelling en het amateurisme van het zogenaamde onderzoek, de vol trots gepresenteerde (leugenachtige) resultaten zijn nog schandaliger. Een variant op creatief met kurk tijdens creatieve therapie zullen we maar zeggen.

Niet alleen is er niets gevraagd omtrent renovatie vs nieuwbouw, ook kan je de voorgelegde stelling “Het is belangrijk voor de toekomstige groei en uitstraling van Feyenoord dat het de beschikking krijgt over een nieuw en groter stadion met meer mogelijkheden en faciliteiten” volledig vrij interpreteren. Immers verNIEUWbouw kan ook resulteren in een nieuw en groter stadion. Kortom, ook voorstanders van renovatie zullen het absoluut eens zijn met het feit dat vernieuwing en vergroting van het stadion Feyenoord verder helpt. Hoe – door middel van onderbouwing van (financiële) cijfers en een eerlijke vergelijking tussen nieuw- en vernieuwbouw – is de belangrijkste vraag!

En net als Robin van Holst vragen wij ons af waarom deze nieuwbouwmaffia zoveel trucjes nodig heeft om de politiek en publieke opinie te beïnvloeden? Welke belangen zitten er achter om koste wat kost die nieuwbouw door de strot van iedereen te duwen? Als je een sluitende business case hebt, met een eerlijk vergelijk tussen nieuw- en vernieuwbouw, onderbouwd met de juiste cijfers…dan zal overduidelijk zijn wat het beste is voor Feyenoord. En daar zal het hele Legioen het mee eens zijn. Een goed product verkoopt zichzelf namelijk!

80% van de supporters wil groter en moderner stadion!

Vrijdag besloot Feyenoord City om 21 uur een persbericht eruit te doen met als kop “80% supporters wil nieuw stadion”. Heel Twitter in rep en roep, want in de enquête die de supporters 2 weken eerder binnen kregen, stond deze vraag er helemaal niet tussen!

Het was natuurlijk al te verwachten dat zoiets ging gebeuren met deze enquête, want iedereen die deze enquête gemaakt heeft (zelfs kameraadjes van 6 die hem ontvangen hebben) begreep direct dat deze enquête niet als doel had om informatie in te winnen, maar gebruikt zou worden voor een paar sexy persberichten.

In tegenstelling overigens tot de enquêtes die RedDeKuip (51% voor grote renovatie, 28% voor kleine) en Eenvandaag/Rijnmond (82% voor renovatie) hebben gehouden. Deze enquêtes waren er wel op gericht om informatie inzichtelijk te maken van de doelgroep. Maar daarover zo meer.

De ophef was in ieder geval reden voor Wethouder Adriaan Visser om dit te “verduidelijken”. Meestal reageert hij niet (deed hij in zijn eerste jaar wel), dus dit was opvallend:

De vraag die gesteld is is “Ben je voor een nieuw en groter stadion?”. Het lijkt mij een non-vraag: Feyenoord wil al 10 jaar een nieuw en groter stadion! FeyenoordCity zou een middel zijn om dit te bereiken, evenals vernieuwbouw van De Kuip een middel is om een nieuw en groter stadion te krijgen.
Logisch dus ook dat 82% dit wil, ik had eigenlijk zelfs hoger verwacht. Ik heb daarop ook even een rondvraag gedaan; heel veel mensen die pro-renovatie zijn hebben hier ook ingevuld het (helemaal) eens te zijn met deze stelling. De conclusie dat maar 18% renovatie wil is dus onjuist! Iedereen wil vooruit met Feyenoord en het stadion, dat is de discussie dus niet.

Enquête houden, zo doe je dat.

Dan dit: In de enquêtes die werden gehouden door RedDeKuip en Eenvandaag werden vooraf een aantal vragen gesteld om de deelnemers goed te kunnen segmenteren: Komt de deelnemer (regelmatig) in het stadion? Wat is zijn/haar uitgave-patroon? Welke leeftijd? Waarvoor komt de deelnemer in het stadion? Dat soort vragen.
Dat leverde dan ook duidelijke en eerlijke resultaten op, waar een heldere toelichting op gebaseerd kon worden.
Misschien dat ik Eva Gerritse (Blauw Research) nog eens ga vragen om daar nader op in te gaan op een Gastblog op reddekuip.nl, ik denk dat we (supporters, gemeenteraad, Feyenoordcity) van haar wel wat kunnen opsteken en dan een enquête op de goede wijze kunnen houden.

Renovatie v.s. Nieuwbouw

Eigenlijk is het nu nog helemaal niet het moment om de vraag te stellen of je nieuwbouw of renovatie wil? Of een betere vraag: FeyenoordCity v.s. RedDeKuip. Dit omdat er van FeyenoordCity nog vrij weinig bekend is en een vergelijking op basis van de merites nog niet te maken is.
Dus daar komen we nog wel op terug op het moment dat er wel een Business-case voorhanden is, artist-impressions maken kan iedereen.

Maar vooral jammer, dit.

Het is vooral jammer dat FeyenoordCity op deze manier de publieke opinie wil beïnvloeden. Als het product goed is heb je dit soort trucjes niet nodig. Bovendien denk ik dat het averechts werkt: Veel mensen die deze enquête hebben ingevuld voelen zich nu misbruikt voor een slap stukje propaganda… Dat kan en moet echt beter!