Laatste LN'de

’20 jaar en geen bestaansrecht meer’

Gepubliceerd op 03 januari 2017 - 20:14

Knallend artikel in het Financieel Dagblad over de grootste concurrent van De Kuip! Die delen wij graag, want wie verstand van zaken wil krijgen zal zijn horizon moeten verbreden (dat is gelijk gratis tip voor de nieuwbouw-maffia): De aRENa uit ‘neerlands grootste poel des verderfs’… staat er pas 20 jaar, maar is nu al helemaal afgeschreven. Een noodlot dat elk nieuw stadion ten deel valt.

Daarmee is het hele idee dat een nieuw stadion voor Feyenoord een levensduur van 50 jaar of meer kan hebben per direct volkomen idioot verklaart. Wie achter de feiten aan wil lopen gaat uit van dat soort cijfers. Wie zijn club ‘in the the winning mood’ wil houden houdt maximaal 20 jaar aan. Maar ach, wat weet de president commissaris van het stadion nu eigenlijk van stadions? Haha. Clowns.

De conclusie van het hele verhaal is simpel: Beter bouwen ze op die AAA-locatie aan het water gewoon mooie appartementen en houden ze De Kuip waar De Kuip voor bedoeld is: Het huisvesten van voetbalclub Feyenoord uit Rotterdam. Dat levert voor zowel de club, stad én supporters vele malen meer op dan het huidige infantiele nieuwbouw-plan.

Slopen die Amsterdam Arena

Tegenstanders spreken meesmuilend nog wel eens van de sporthal in Duivendrecht. Die galmbak met stoelen in infantiele kleurtjes, de Amsterdam Arena, werd twintig jaar plus een half seizoen geleden geopend als vesting van Ajax. Maar het stadion heeft onderhand eigenlijk geen bestaansrecht meer.

Dan gaat het niet eens om de naamsverandering. Johan Cruijff Stadion is mooier en zou een volgens velen een gepast eerbetoon zijn aan de beste Nederlandse voetballer ooit. Anderzijds: een stadion dat al twintig jaar Arena heet, zal in de volksmond waarschijnlijk jarenlang zo blijven heten. CenterParcs werd ook nog eindeloos Sporthuis Centrum genoemd.

Nee, het probleem is de overkokende Amsterdamse huizenmarkt. Daardoor is de Arena nu hartstikke onrendabel. Dat zit zo.

De ‘sporthal’ die dezer dagen wordt verbouwd (na ruim twee decennia eindelijk die foeilelijke, kauwgumballenkleurige stoeltjes vervangen), beslaat een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. De waarde van de Arena is € 117 mln. Dat is al jaren zo, blijkt uit de jaarverslagen van de Stadion Amsterdam NV. Soms een beetje meer, soms een beetje minder, maar de fluctuaties zijn klein.

Vergelijk dat eens met het nieuwe woningproject ‘Holland Park’ aan de rand van de Bijlmer. Dat is 100.000 vierkante meter, drie keer zo groot als het Arena-terrein. Daar komen drieduizend woningen van gemiddeld tachtig vierkante meter. De gemiddelde vierkante meter prijs – maatstaf van alles op de woningmarkt – is daar € 3.500.

Het Arena-terrein beslaat een derde van het oppervlakte van Holland Park. Tegen dezelfde parameters van 80 m2 per woning en € 3.500 per m2 zouden de plek waar nu het stadion staat, duizend huizen gebouwd kunnen worden. Dat levert een verkoopwaarde op van € 280 mln. En dat is ruim het dubbele van de prijs waarvoor het stadion nu in de boeken staat.

Dat is nog niet alles. Veel vastgoedbeleggers in woningen, eisen een bruto aanvangsrendement (de huuropbrengst in het eerste jaar gedeeld door de prijs van het vastgoed) van zo’n 4%. De brutowinst van de Arena was het voorbije jaar € 2 mln. De waarde van het stadion is € 117 mln. Daarmee is het rendement van het stadion nog geen 2%. Om precies te zijn: 1,7%.

Bovendien is ook sportief het rendement matig. Ajax is de voorbije twee decennia als bewoner van de Arena zeven keer kampioen geworden. Europese successen: nul. De laatste twintig jaar in het vorige stadion De Meer? Tien keer landskampioen en alle denkbare Europese hoofdprijzen.

Misschien is het stadion – leuk, kampioenschappen vieren op een parkeervak – wel de vloek van Ajax. Financieel en sportief ondermaats. Dus is de conclusie simpel: slopen die Arena!

Bron: FD.nl