Laatste LN'de

Ingezonden: Feyenoord zal in alles zijn identiteit verliezen

Gepubliceerd op 09 april 2017 - 07:49

De wandeling naar het stadion, met het besef dat al 80 jaar lang supporters met hetzelfde verlangen, dezelfde paden en trappen bewandelen. Het gevoel van herkenning, dat alle bezoekers met welke achtergrond ook, maar met dezelfde liefde en passie al generaties lang hebben. Die in een vertrouwde omgeving komen, wat hun thuis is omdat er in al die jaren een band mee is opgebouwd, waarin steeds andere acteurs te zien waren, maar altijd met dezelfde intensiteit hun Feyenoord hebben toegejuicht. Dat verdwijnt bij een nieuw stadion.

Het idee dat je op een stoel, in een vak zit, waar een andere, maar eenzelfde liefhebber ook al zat, nog voordat een mobiele telefoon en internet bestonden. Laat staan een televisie. Dat is wat een club kracht en karakter geeft. Het idee dat je onderdeel uitmaakt van iets wat zo groot is, dat nooit kapot zal gaan.

Maar dat is wel wat jullie nu aan het doen zijn. Dit gevoel kapot maken. Leuk hoor, als Feyenoord hetzelfde spelersbudget krijgt als Ajax en PSV. Maar die club zal Feyenoord niet meer zijn. Niet meer die lichtmasten, die al decennia uittorenen boven de skyline. Niet meer de stenen trappen bij de Olympiatribune. Niet meer het schudden van de tribunes na weer een memorabel moment. En ook geen gezeik meer op de wachtrijen voor het bier en het toilet (wat ik overigens in elk stadion in Europa meemaak).

Prijzen zijn leuk op papier, maar ik ben van ’81, en heb Feyenoord niet zoveel prijzen zien winnen. In ieder geval veel minder dan me lief is. Maar ik ben er niet minder van gaan houden. Sterker nog, het gevoel dat we met z’n allen staan, en juist het herkenbare van De Kuip, zorgt ervoor dat deze liefde nooit overgaat. De Kuip is het cement wat Feyenoorders onderling bindt. Ook de Feyenoorders die elkaar nog nooit gezien hebben. Niet alleen de naam op papier.

Dus leuk als jullie een kleine plus denken te realiseren met het uitgeven van honderden miljoenen voor een nieuw stadion, maar ik vrees voor mij dat Feyenoord een club wordt zonder identiteit. In ieder geval niet de rauwe, soms harde, maar altijd oprechte en intense identiteit waar ik zo trots op ben. Hoe is het eigenlijk in Arnhem nu? En in Groningen? Amsterdam? Zijn zij allemaal zoveel meer gaan winnen? Maar nog belangrijker; hoe is de sfeer daar nu? En dat is ALLES waar het om draait!

Ik stel een nieuwe businesscase voor: reken nou eens uit hoeveel vierkante meter je aan woonoppervlakte kunt realiseren op het stuk grond van de nieuwe kuip (bijvoorbeeld 12 verdiepingen hoog). Dit levert de gemeente veel meer geld op, in plaats van dat ze moeten investeren in het nieuwe stadion. En dit kan met dezelfde beste intenties om van Feyenoord City een breed gedragen maatschappelijk project te maken, inclusief sportfaciliteiten, horecavoorzieningen, breedtesport, opleidingen en verhoging van werkgelegenheid.

En juist dit geld kan geïnvesteerd worden in verbeterde faciliteiten in en rondom De Kuip. Want laten we nou één keer eerlijk zijn tegen elkaar; in onze vertrouwde Kuip zijn nog voldoende mogelijkheden om opbrengsten te optimaliseren. Breng een schil aan rondom De Kuip met alle voorzieningen die wenselijk zijn, breng een derde ring aan (of verlaag het veld), waardoor er rondom extra businessunits te creëren zijn, duik de grond in om extra parkeerfaciliteiten te creëren, maar wees creatief en niet halsstarrig.

Is Feyenoord één van de mooiste clubs ter wereld? Ik denk het wel. In ieder geval eentje die wereldwijd een grote sympathie heeft. En echt niet omdat we ‘zoveel’ prijzen hebben gewonnen. Maar wel omdat iedere club met knikkende knieën die fabelachtige tunnel uitloopt om een kolkend en trillend stadion te betreden, beseffende dat alle grote voetballers ter wereld in die ambiance vaak met een gebogen hoofd het veld hebben verlaten.

Dat is wat Feyenoord groot maakt. En hoe je het ook went of keert, of hoeveel geld het ook oplevert, dat krijg je niet terug.

Groet van een Feyenoorder,
Fred

Ps. Zojuist vernam ik dat er in de begroting een naamsponsor voor het nieuw stadion is opgenomen, maar dan begrijpen jullie het echt niet. Voor mij eens te meer een teken dat ik met volle overgave moet genieten van de (hopelijk) mooie weken die voor ons liggen, want mochten deze plannen doorgang krijgen, dan krijg ik steeds meer het gevoel dat we uit elkaar aan het groeien zijn.