Laatste LN'de

Ingezonden: Geheime Haalbaarheidsstudie

Gepubliceerd op 15 december 2016 - 11:24

Afgelopen week werd door de Feyenoord City stuurgroep de haalbaarheidsstudie gepresenteerd voor het gelijknamige project. Dit gebeurde uiteraard weer met een grote goednieuwsshow. De plannen zouden Feyenoord verder helpen, alles komt goed geloof ons maar! Waar hebben we dit eerder gehoord? Juist ja, bij de HNS plannen die in juni 2013 keihard in de prullenbak werden gegooid door de Rotterdamse gemeenteraad.

Op het eerste gezicht lijkt het er allemaal aardig uit te zien. Er is in ieder geval nagedacht over gebiedsontwikkeling en er is een bestemmingsplan voor De Kuip. Wat echter ontbreekt is de cijfermatige onderbouwing van het plan. Wat gaat Feyenoord er daadwerkelijk op vooruit? Wat levert het Feyenoord onder de streep op? Dit is niet te vinden in de plannen. Ook na vragen aan Feyenoord City kan hier geen inzicht in gekregen worden, zie onderstaande email.

mailtje-fc

Waar hebben we dit eerder gezien? Wederom, bij de HNS plannen. De financiële plannen kwamen uiteindelijk, na maandenlang zeuren, toch beschikbaar en wat bleek? Feyenoord zou de cijfers nooit waar kunnen maken en uiteindelijk zou de club in een faillissement terecht kunnen komen. Stadionverkenner Wim van Sluis was op TV Rijnmond in 2014 duidelijk: ‘Het was nog maar de vraag of Feyenoord HNS zou hebben overleefd’. Het plan zat financieel zeer zwak in elkaar, kostte honderden miljoenen euro’s, waaronder een grote garantstelling van de gemeente van honderdzestig miljoen euro én had amper draagvlak onder Het Legioen.

Wim van Sluis, de man die die samen met Hans Vervat en Jos van der Vegt werd aangesteld als stadionverkenner. Mensen die wel in gesprek wilden met supporters. Zij spraken al bij hun aanstelling de hoop uit om met supporters in gesprek te kunnen over plannen. Iets wat bij Feyenoord City, net als bij HNS, niet is gebeurd. Mede doordat dit niet is gebeurd, is er door de sfeergroep negatief advies voor de Feyenoord City plannen afgegeven.

Terug naar de cijfers. Feyenoord denkt, zie onderstaande tabel, dat de bezettingsraad bij vriendschappelijke en bekerwedstrijden 90% gaat zijn. Werkelijk waar! Tijdens vooral vriendschappelijke wedstrijden hebben we de afgelopen jaren kunnen zien dat De Kuip bij lage na niet vol zat. Waarom zou dit in een nieuw stadion wel het geval zijn? Ik trek dit zeer in twijfel. Om nog maar te zwijgen over de 30.000 verkochte kaarten gisterenavond van de beschikbare 54.000 (dat is een bezettingsgraad van 55%).

bezetting-fc

Ik, en met mij vele anderen, willen toch graag weten waar onze club aan toe is. Wat kunnen wij verwachten, hoe denkt Feyenoord City de club vooruit te helpen en wat zijn de risico’s? Alleen als deze gegevens ingezien kunnen worden, kan er een goed oordeel geveld worden over de plannen.