Laatste LN'de

Leefbaar Rotterdam maakt zichzelf overbodig

Gepubliceerd op 22 april 2017 - 10:39

Het is eigenlijk al een gelopen koers, maar het stadiondossier op Lunatic News bij houden is de moeite waard. Het is de enige plek op internet waar je sinds 2005 volledige informatie kunt vinden over de kansloze stadionplannen van de kansloze clubleiding. Feyenoord City lijkt er te gaan komen, want politieke partijen die voorheen een kritische houding hadden lijken nu stuk voor stuk gezwicht voor de lobbyisten van Feyenoord City die met allerlei mooie verkooppraatjes een miljarden-bedrag in een niet bestaand gebieds-exploitatie BV’tje te willen pompen. Doet een beetje denken aan activiteiten van Shell in Afrika: Er wordt veel gesproken over ontwikkelingshulp en voedelsprogramma’s. Maar iedereen weet dat er op gigantische schaal misbruik gemaakt wordt om over de rug van de lokale bevolking gigantische hoeveelheden geld hun eigen zakken in te kloppen. Dát zou een prima slogan zijn voor Feyenoord-City. Uiterst dubieus, en de vraag is of je als mens anno 2017 nog met dat soort lui geassocieerd wil worden. Laat staan als voetbalclub die zijn bestaansrecht ontleent aan mensen die zich identificeren met die club.

Enfin. Niemand zal het verbazen dat partijen als PvdA en CDA geen ruggengraat en geen zenuwencolumn om data te verwerken hebben. Dat weet je nu eenmaal van te voren als je op van dat soort rubberen robbies stemt. Dus is de vraag; Welke politici van Leefbaar Rotterdam / D66 / VVD en de SP hebben nog een beetje ruggengraat over? Van Ronald Schneider hoeven we in elk geval niets meer te verwachten, die man is helemaal van het padje af…

Leefbaar Rotterdam zet deur open voor PVV

“Het risico voor de gemeente is te groot en het is nog maar de vraag of dit plan Feyenoord als club vooruit gaat helpen”, zegt Ronald Schneider, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam in 2013. Zelfs het veiligste scenario beoordeelt hij als te risicovol. Schneider: “Dat scenario is veel te optimistisch. Hierdoor kom je als gemeente bij tegenvallende inkomsten of bezoekersaantallen al snel in de situatie dat de garanties worden aangesproken.”

Bom
In 2013 toont Schneider ruggengraat: als fractievoorzitter van Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam legt hij een bom onder het plan voor Het Nieuwe Stadion (HNS). De Rotterdamse kiezer beloont zijn partij bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen met maar liefst 14 zetels.

Luchtkasteel
Vier jaar later vragen velen zich af wat er met Schneider is gebeurd. Als wethouder van stedelijke ontwikkeling en integratie is hij één van de voortrekkers van Feyenoord City. Dit plan kent nog veel méér onzekerheden dan de zeer risicovolle plannen voor HNS. Feyenoord City zegt met een nieuw stadion een omzet te halen van €140 miljoen. Bij HNS was dit in de meest ambitieuze case €90 miljoen. Dat werd toen al onhaalbaar geacht. Als HNS volgens Schneider “veel te optimistisch” is, moet hij toch ook zien dat Feyenoord City een luchtkasteel is.

Verzet
Leefbaar Rotterdam zette zich altijd af tegen de politieke elite, tegen vriendjespolitiek en tegen de ijzeren fractiediscipline van zittende partijen. Leefbaar beloofde zich te houden aan haar beloftes aan de Rotterdammer. Daar is weinig van over. Leefbaar heeft 14 zetels, maar Luuk Wilson is de enige vertegenwoordiger op het Feyenoord City dossier. Als fractievoorzitter van IJsselmonde kent hij de mobiliteitsproblematiek. Vanuit zijn expertise verzet hij zich tegen het plan voor Feyenoord City. Verder blijft Leefbaar stil. Er klinkt geen enkele kritische noot bij de optimistische business case en de hoogst ambitieuze cijfers. Blijkbaar is ook binnen de Leefbaar-fractie sprake van een ijzeren fractiediscipline. De kiezers die in 2013 het sterke statement tegen HNS waardeerden, staan nu in de kou.

Elitair
Het raadsbesluit over Feyenoord City is opnieuw uitgesteld, nu tot 11 mei. Dat Leefbaar haast wilde maken met een raadsbesluit, kan erop wijzen dat Leefbaar er al uit is en sowieso ‘ja’ zegt tegen Feyenoord City. De burgers van Rotterdam, waar Leefbaar zegt zo dichtbij te staan, krijgen van die partij liever geen gelegenheid om mee te kijken en mee te praten. Da’s best elitair voor een partij die pretendeert dat niet te zijn.

Onafhankelijkheid
Coalitiepartij D’66 is een stuk eigenzinniger. Met twee van de zes raadsleden is die partij sterk vertegenwoordigd in de commissie die zich buigt over de plannen voor Feyenoord City. Of de fractieleden van D’66 voor of tegen zullen stemmen is nog onduidelijk. Het is in elk geval te prijzen dat zij als enige coalitiepartij haar onafhankelijkheid van het college toont. Het zou goed zijn als Leefbaar diezelfde eigenzinnigheid en onafhankelijkheid zou tonen. Anders staat de PVV straks klaar om het stokje over te nemen van deze anti-elite partij die zichzelf van haar kiezers vervreemdt en zo de deur open zet voor de PVV.

Bron: AD