Laatste LN'de

Open oproep

Gepubliceerd op 30 oktober 2012 - 14:30

Na afloop van De Klassieker, overigens in een ambiance waarbij we ons wederom afvragen waarom we in godsnaam De Kuip niet gewoon renoveren, had RTV Rijnmond een gesprek met de scheidend voorzitter van Sportclub Feyenoord Aad van der Laan. Tijdens het radiogesprek werd aangegeven dat de Sportclub voorstander is van een nieuw stadion. Een bijzondere uitspraak aangezien stadiondirecteur Jan van Merwijk de enige woordvoerder is namens de Feijenoord-familie.

Van der Laan geeft vervolgens aan geen inzage te hebben gehad in de financiële stukken en onderbouwingen omtrent een nieuw stadion. Hoe de scheidend voorzitter dan tot zijn standpunt is gekomen is ons een compleet raadsel. Mede vanwege het feit dat Cees Ultee (secretaris) en Peter Bak (penningmeester) namens het Sportclubbestuur wel kennis hebben genomen van de nieuwbouwplannen én de financiële onderbouwing ervan, maar de inhoud ervan niet mogen communiceren daar zij een ‘geheimhouding’ hebben moeten ondertekenen.

Het is dan ook niet meer dan terecht dat Van der Laan vervolgens een open oproep doet aan stadiondirecteur Jan van Merwijk door aan te geven dat de Feyenoord-familie open moet zijn naar de Feyenoord-supporters toe en uitleggen waarom het nieuwe stadion er moet komen op Varkenoord.

Openheid en transparantie, zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn…

De Kuip zat zondagmiddag tijdens het duel Feyenoord – Ajax weer tot de nok toe gevuld met supporters. Nu er plannen voor een nieuw stadion op tafel liggen, kan het zomaar zijn dat de Klassieker over een paar jaar niet meer in de huidige voetbaltempel gespeeld wordt. ‘Een moeilijke situatie’, zo vindt Aad van der Laan, voorzitter van Sportclub Feyenoord.

‘De Kuip is uniek, dus het is moeilijk om een beslissing te gaan nemen of het stadion over vier of vijf jaar nog wel rendabel is’, aldus Van der Laan, die verder gaat met zijn betoog: ‘We moeten blijven groeien, dat is waar het om gaat. Dan heb ik het niet alleen over het stadion, maar ook over Varkenoord.’ Het nieuwe stadion zou weleens gebouwd kunnen worden op de plek waar nu sportpark Varkenoord ligt. De uiteindelijke beslissing daarover moet genomen worden door de ‘Feyenoordfamilie’, waar Sportclub Feyenoord een onderdeel van is.

Het is voor het eerst dat Van der Laan wilde reageren op de stadionplannen van Feyenoord. In een eerder stadium verwees hij de pers door naar stadiondirecteur Jan van Merwijk. ‘Ik wil nu dat iedereen te weten komt waaróm de Feyenoordfamilie voor dat nieuwe stadion op Varkenoord gaat. We kunnen namelijk niet verder groeien als we in het huidige stadion blijven’, aldus Van der Laan.

‘We moeten open zijn naar de supporters toe en uitleggen waarom dat nieuwe stadion er moet komen op Varkenoord. Als we met zijn allen bezorgd zijn om de toekomst van Feyenoord moeten we ook uit durven spreken waarom we een nieuw stadion nodig hebben.’ Over het ‘waarom’ zegt Van der Laan het volgende: ‘Als we geen subtopper willen zijn de komende jaren moeten we een nieuw stadion bouwen. Op die manier genereert de club meer geld en groeien we uit tot topclub.’

Ondanks zijn pleidooi heeft Van der Laan geen inzage gehad in de financiële stukken en onderbouwingen omtrent het stadion. ‘Maar wij als sportclubbestuur hebben mensen in de eenwordingsstichting zitten die van wanten weten, dus wat dat betreft heb ik er volledig vertrouwen in.’ Volgens Van der Laan zijn alledrie de geledingen (stadion, sportclub en betaald voetbal organisatie) erachter gekomen dat een nieuw stadion een haalbare kaart is, aldus Van der Laan, die zelf ook bij de vergaderingen aanwezig was