Laatste LN'de

VI doet analyse over Feyenoord City

Gepubliceerd op 23 maart 2017 - 11:03

In Voetbal International schrijft Iwan van Duren vandaag een uitgebreid artikel over het aanstaande 80-jarige jubileum van De Kuip. Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan totstandkoming en haalbaarheid van Feyenoord City.

Over de voorgeschiedenis;

“Een nog wilder plan voor een peperduur nieuw stadion volgde en sneuvelde pas in de gemeenteraad door toedoen van D66. Ook dit nieuwe complex kwam er niet. Maar goed ook, bleek achteraf, want nader onderzoek bestempelde de plannen als onverantwoord en een gevaar voor de club. Iets wat de harde kern van de supporters directeur Erik Gudde nog steeds nadraagt.”

Over de nalatigheid van de huidige directie en het bewust torpederen van renovatie;

“Je zou zeggen dat er nu toch een keer zou moeten worden gekozen voor een variant waar de hele Feyenoord-familie achter zou staan. Die kwam ook na onderzoek van een groep onpartijdige verkenners, die kozen voor een vernieuwbouw van de huidige Kuip. De directies van club en stadion gooiden dat plan binnen twee maanden in de prullenbak. Nu was een kleine kostenoverschrijding bij het veel goedkopere stadion ineens onoverkomelijk.”

Over de blinde tunnelvisie;

“IJzerenheinig werd vanuit de directiekamers direct weer koers gezet naar een volgende nieuwbouw. Feyenoord City behelst een nog veel groter en duurder plan, waarin het nieuwe stadion als vliegwiel voor een heel stadsdeel moet dienen. (…) Na al die debacles durven te komen met een nog duurder plan en nog meer partijen. Met een project dat ruim boven het miljard zal kosten.”

Over externe experts die wel weten waar ze over praten;

“Pieter Nieuwenhuis is een van de weinige mensen in Nederland die objectief kunnen en willen oordelen over de Kuipse twisten. Met zijn bureau Hypercube rekent hij alle varianten na. ‘Als Feyenoord dit jaar kampioen wordt, dan is dat een geval van alle kwartjes die de goede kant op zijn gevallen’, weet Nieuwenhuis. ‘Eigenlijk kan het helemaal niet, als je ziet dat de club een spelersbudget heeft van 17,8 miljoen euro, terwijl Ajax en PSV beide 27 miljoen te besteden hebben.”

Over experts die kosten en baten analyseren;

“‘De gemeente zal nooit akkoord gaan als Feyenoord straks de rekeningen niet kan betalen.’ Dat heeft hij goed gezien, want precies dáárvoor zijn in beton gegoten garanties nodig. ‘Met het eerste scenario ga je er nauwelijks op vooruit, met het tweede word je weer volwaardig lid van de topdrie. Pas met het derde en beste scenario wordt Feyenoord met een budget van 32 miljoen euro in elk geval weer baas in eigen land.” En dat is alleen als de andere clubs helemaal stil blijven staan. Een onwaarschijnlijkheid. “Het verleden heeft echter wel bewezen dat het niet raadzaam is dit alleen over te laten aan de mannen in de directiekamers. Meer openheid is een vereiste.”

Over de domheid van het negeren van de achterban;

‘Zonder een sterk Feyenoord bouw je gewoon een weeshuis’, weet Nieuwenhuis. ‘Dan vallen alle andere plannen als dominostenen om. Dan krijg je het stadion niet vol, komt er minder publiek en heb je pas echt een probleem. Feyenoord moet direct ook op het veld profiteren. Zonder munten geen punten.’

Over clubs die wel respect voor het verleden hebben en vizier op de toekomst;

“Waar viert Feyenoord in 2037 het honderdjarige bestaan van De Kuip? Niemand heeft een glazen bol, maar op de een of andere manier blijft de gedachte aan een verbouwing op de huidige heilige grond een stuk warmer dan een verhuizing naar een fonkelnieuw stadion, waarvan niemand weet of die de wortels van de oude eik niet zal beschadigen. Clubs als Chelsea, Barcelona, Real Madrid en Liverpool slagen er wél in de toekomst in te gaan op de fundamenten van de oude tradities. Ook in Rotterdam liggen er uitgewerkte plannen waarbij zonder veel problemen en met veel lagere kosten het huidige stadion kan worden verbouwd tot een modern onderkomen waarin de club ook veel meer geld kan genereren.”

Nogmaals over de blinde en zwaar gestoorde tunnelvisie;

“Zolang de huidige leiding er zit, blijft dat onbespreekbaar. Het laatste woord is aan Nieuwenhuis, die waarschijnlijk het best kan oordelen. Al jaren betrokken bij alle partijen. Maar zelfs de man die altijd en overal een antwoord op heeft, zwijgt nu even. ‘Ik durf het echt niet te zeggen. Het lijkt me duidelijk dat er snel wat moet gebeuren, anders kom je weer in een slepende zaak.’”